Mål og forudsætning

Mål og forudsætninger med vores opdræt af Kleiner Münsterlændere.
 
Efter at have taget opdrætter kurset/uddannelsen er jeg måske kommet til at lyde noget klog på, hvordan man som opdrætter kan hjælpe de nye hvalpe købere med at komme over nogle af de første opgaver som forestår , men som det er med alt hundetræning er der ingen som har patent på det eneste rigtige , og godt for det . Så det gælder bare om at tage det man kan bruge og tilsætte sit eget .

MÅLET er jo at vi får nogle velfungerende hunde at arbejde med og med fundamentale egenskaber såsom : DRESSURBARHED , GOD PSYKE , GODE SOCIALE RELATIONER TIL (mennesker og andre dyr ) , JAGTLYST , UDHOLDENHED , VANDPASSION alt i alt netop den kammerat som vi forhåbentlig skal dele mange gode stunder med , og som jo nemt kan blive forskellen mellem succes og fiasko .

JEG GØR OPMÆRKSOM PÅ AT DE FØLGENDE RÅD / FORSLAG ER MENT SOM ET TILBUD / INSPIRATION OG PÅ INGEN MÅDE VIDENSKABELIGE . Og det forudsætter hundene er mentalt i orden , ellers er de nok ikke det store aktiv for hverken køber eller racen .DRESSURBARHED : Efter at hvalpene har fået øjne og de kan registrer lyde gælder det om at tale og berøre dem jævnligt , så de vænner sig til stemmer . I takt med at tæven slipper hvalpene i længere tid ad gangen , er det at man skal prøve at bringe sig selv i fokus ved aktivering men også ved at irettesætte dem , og netop her er det vigtigt at man studerer tævens måde at vejlede de små kræ på . Et tydeligt NEJ og et let men håndfast ryk i nakkeskindet er de midler som på dette tidspunkt er de mest effektive . Men helt fundamentalt er hunden kun ude på at tilfredsstille sin flokfører (Ejer) , hvis ellers lederskabet er på plads .

Ved aktivering er der faktisk kun fantasien der sætter grænser , store og små bolde , der findes et utal af tilbud i de forskellige forretninger og nogle af dem er også gode nok , men det behøver ikke at være så avanceret , ½ l sodavandsflaske med godbidder , spred nogle godbidder ud på plænen og tving dem til at bruge næsen , etc.….
GOD PSYKE : Væn dem til høje lyde , skud , men først på afstand og evt. i forbindelse med fodring . Personlig har jeg et stykke kæde til at hænge i det rum hvor hvalpene opholder sig og mens de er optaget af noget andet slipper jeg kæden med et højt metallisk drøn , det vænner de sig hurtigt til .GODE SOCIALE RELATIONER : Hvis ikke familien består af medlemmer i forskellige aldre , er det vigtigt at alliere sig med vejens børn , så at hvalpene har kontakt med mennesker op til flere gange daglig , så den får en positiv prægning på mennesker . Det er også vigtigt at man får dem i kontakt med andre hunde , men husk det skal være gode stabile hunde ellers kan man gøre ubodelig skade .


JAGTLYST : Når hvalpene bliver omkring 5 uger vil jagtlysten normalt begynde at indfinde sig , det er nemt at se når man studerer kuldet , deres leg bliver afløst af mere målrettet aktivitet , og her begynder man at tilføje andre ting i aktiveringen bl.a. kan et par gåsevinger samt nogle rævehaler gøre stor lykke , og det sammen med en ræveatrap som man trækker foran hvalpene , kan komme til stor gavn når man senere skal i gang med ræveapporteringen som jo indgår i mange af vore prøver .


UDHOLDENHEDEN : Har på dette tidspunkt intet at sige , for hvalpe er nu engang sådan indrettet at de kører for fuld skrue det ene øjeblik , for at falde i søvn i det næste . Jeg må jo indrømme at jeg i forbindelse med jagtlysten også tester de enkelte hvalpe , og ser hvor vedholdende de er . Det bruger jeg fiskestangsmetoden til , det har den fordel at jeg har set små 7 – ugers hvalpe trække op til noget der næsten ligner stand .VANDPASSION : Dette er afhængig af på hvilken tid af året man har hvalpe , men er det om foråret , tænk på vandtemperaturen , så har man en enestående chance for at få de små til at kende det våde element . Kom tæven og hvalpene op i bilen og find et lavvandet sted , så skal hun nok få dem til at soppe inden længe , på den måde slår man to fluer med et smæk , foruden vandet har man også haft de små med ude og køre og det er en god træning til den dag hvor de skal til deres nye hjem . Man bør uanset på hvilket tidspunkt af året have vænnet sine hvalpe til at køre i bil , så kan de også få kendskab til andre miljøer ( skov , mark) , men det kræver et vågent øje , for deres opdagelsestrang er ofte større end deres lydighed .


Det er muligt at jeg har glemt noget , men er du tvivl om noget kan man jo spørge en af de erfarne som er i området .


Til slut vil håbe at disse ord har givet dig /jer et indblik i hvor meget arbejde der er ved at opdrætte hvalpe , og jeg har undladt at komme ind på den tid som der går med den daglige pasning /rengøring . Men der er så absolut så mange gode stunder , og de opvejer nemt det andet . Og første gang man får tilbagemeldinger fra de forskellige hvalpekøbere om hvor god en hvalp netop de har fået , ja først der ved du om det lykkedes dig at opnå det resultat som man altid håber på til glæde for jagten og som repræsentant for racen .


Med Münsterländer hilsen


Familien Pedersen

Kennel THYBOEN’S